Ostrost

Diskusia o fotografickej technike, technickej výbave ...

Ostrost

Odoslaťod maiklpar Streda, 10. Marec 2010, 14:49

Vedel by niekto vysvetlit zahadu preco fotografie zo zrkadloviek aj pri cenovo drahsich objektivoch nedosahuju taku ostrost yaberu ako v jednoduchych digitalnych aparatch ako je napr.Fuji s100fs?
maiklpar
Okoloidúci
Okoloidúci

Re: Ostrost

Odoslaťod experiment Streda, 10. Marec 2010, 15:30

aj my sme sa smiali, keď sme chceli večer odfotiť srnky prebiehajúce popred auto :P a nie a nie zaostriť, že kompaktom by sme to mali tak super nafotené
experiment
Pokročilý fotozóňak
Pokročilý fotozóňak

Odoslaťod Samo Streda, 10. Marec 2010, 15:45

Asi mas na mysli hlbku ostrosti. Hlbka ostrosti je zavisla:
od ohniskovej vzdialenosti - cim mensia, tym vacsia hlbka ostrosti
od zaostrenej vzdialenosti - cim vacsia, tym vacsia hlbka ostrosti
od clonoveho cisla - cim vacsia, tym vacsia hlbka ostrosti
ale hlavne od velkosti senzora - cim mensi, tym vacsia hlbka ostrosti

Spominany Fuji s100fs ma 2/3" senzor co je 8.8x6.6 mm a je 3.93x mensi ako policko kinofilmu. Pozri si fotokalkulacku tu na stranke http://www.fotozona.sk/calc/ a ked si das crop factor spominanych 3.93 - tak budes vidiet hodnoty pre fujifilm.
Cize napr:
kinofilm - crop 1x, 50mm, F2.8 zaostrene na 10m - Hĺbka ostrosti: 7.5278 m
Nikon digizrkadlovka - crop 1.5x, 33.3mm (co je ekvivalent pre 50mm), F2.8 zaostrene na 10m - Hĺbka ostrosti: 13.4369 m
Fuji s100fs - crop 3.93x, 12.81 (tiez ekvivalent pre 50mm), F2.8 zaostrene na 10m - Hĺbka ostrosti: ∞ cize vsetko prijatelne ostre od 5.7m po nekonecno.
Obrázok používateľa
Samo
Zlatý fotozóňak
Zlatý fotozóňak

Odoslaťod Samo Streda, 10. Marec 2010, 15:46

experiment> Ty mas asi na mysli skor to ze nechcelo zaostrit - to uz je vec autofocusu, to ze na kompaktoch byva pomalsi a zvykne potrebovat viacej svetla s porovnanim so zrkadlovkami
Obrázok používateľa
Samo
Zlatý fotozóňak
Zlatý fotozóňak

Odoslaťod icufish Streda, 10. Marec 2010, 19:20

Je to možné. Napr. ak fotíš na najkratšom ohnisku alebo na najdlhšom najmä pri úplne otvorenej clone, alebo aj naopak, pri maximálnom zaclonení. Vtedy ktovieako nekreslia ani tie lepšie objektívy. Ak mám napríklad objektív 17-40 mm F4 L USM s maximálnou clonou, tak mám pekný ostrý obraz napr okolo 30 mm najmä pri clonách 8, 9, 10, až napr. 14. Pri 40 mm a pri 17 mm a clonách 4 a 22 (čo je maximálna) sa mi to nepáči. Ale môže to byť aj chybné zaostrenie. Dnes som bol fotiť jednu babu a prekvapivo veľa záberov mám neostrých, hoci svietilo slnko a mal som krátke časy uzávierky. A to som fotil aj s L-kovým Canonom. Asi som mal vypnúť viacbodové ostrenie, asi jej občas zaostrilo na šilt čiapky či kam...
Obrázok používateľa
icufish
Pokročilý fotozóňak
Pokročilý fotozóňak

Odoslaťod Samo Streda, 10. Marec 2010, 21:26

Tak to je opat nieco ine. Vacsinou hadam kazdy objektiv ma najlepsiu kresbu pri "strednom" zacloneni, teda nie na plnu dieru pri minimalnom kedy byva najcitelnejsia napriklad aberacia ani nie pri najvacsom kedy sa naopak prejavi difrakcia. Kazdy objektiv ma tzv. "zlate oko", co je zaclonenie, kedy su opticke vady co najmensie a kresli co najlepsie ;) Zvycajne to byva pri zacloneni o nejake dve clonove cisla.
Podobne to je s ohniskovou vzdialenostou pri zoom-och. Tam kresba na hranicnych ohniskach tiez nebyva najlepsia, obzvlast pri "lacnejsich". Tam to ale tazko povedat na ktorom ohnisku objektiv kresli najlepsie, dost to zalezi od jeho konstrukcie a podobne.
Vad optiky je kopec, ale netreba ich hladat, staci ich poznat ;)
Obrázok používateľa
Samo
Zlatý fotozóňak
Zlatý fotozóňak

Odoslaťod maiklpar Piatok, 12. Marec 2010, 14:24

presne to som mal na mysli. Mam 70/200 - 2,8cl. a ked to pustim na tych spominannych 2,8 ostrost kresby nedosiahnem ani zo stativu. Vraj sa to da upravit v kvalitnom programe ale poviem vam s fuji 100 nemusim co sa ostrosti tyka upravovat nic a to je co povedat ked rozsah ma 28-400. Pri tej stzristovke je tam citim jemne mliecnu drahu ale nic nie je dokonale ako nase oko.
maiklpar
Okoloidúci
Okoloidúci

Odoslaťod Samo Piatok, 12. Marec 2010, 20:24

Lenze porovnavas asi dve rozne veci: hlbku ostrosti vs "ostrost" kresby. Hlbku ostrosti ma vacsiu (netvrdim ze lespiu, proste inu) "kompakt" naopak kresby 70-200/2.8 by mala mat kresbu neporovnatelne lepsiu. Ziadny soft uz neostru fotku nedoostri, moze sa o to pokusat, ale informaciu, ktora na snimke nie je uz nedoplni.
Obrázok používateľa
Samo
Zlatý fotozóňak
Zlatý fotozóňak

Odoslaťod hombreee Streda, 14. Júl 2010, 15:53

Pokial viem, je to tym, ze kompakty maju od vyroby nastavene dost silne doostrovanie, proste software vo fotaku fotku zostri, aby vyzerala pekne, preto sa fotky zo zrkadloviek niekedy zdaju menej ostre ako fotka z kompaktu.

Dalej to moze byt aj tym, ze "nepoznas" objektiv svojej zrkadlovky, skus inu clonu. Pri clone povedzme 8 moze mat ostrejsiu kresbu ako pri clone 2,8. (pisal o tom vlastne icufish)

no, takze taky je moj nazor :)
hombreee
Okoloidúci
Okoloidúci

Odoslaťod vader Streda, 14. Júl 2010, 20:16

asi tak nejako :-)
...vader...
Obrázok používateľa
vader
Skúsený fotozóňak
Skúsený fotozóňak

Naspäť na Fotografická technika a vybavenie

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: CCBot a 0 hostí.