svetlá + statív + farba pozadia

Diskusia o fotografickej technike, technickej výbave ...

svetlá + statív + farba pozadia

Odoslaťod s.u. Sobota, 04. Máj 2019, 09:59

Zdravím,

chcel by som si spraviť amatérske domáce štúdio pre začiatočníka na fotenie/natáčanie produktov. Fotky budú slúžiť na moj eshop a facebook page. Fotiť budem produkty typu čiapky, outdoor príslušenstvo a výbava, ruksaky, nejaké oblečenie na figuríne a osobách a pod.

Pre začiatok budem fotiť / natáčať len smartphonom Samsung Note 8. Potreboval by som kúpiť:
- foto pozadie
- trvalé svetlá
- statív na smartphone

Vedeli by ste mi niekto poradiť:
1. aká farba pozadia by bola vhodná?
2. koľko svetiel by som mal použiť? Stačili by 2 napr. tieto pre začiatok alebo sa poobzerať po niečom drahšom a viac? https://www.fomei.com/sk/produkty-basic ... ail-221416
3. vedel by niekto poradiť statív alebo na čo sa pri výbere statívu okrem výšky zamerať?

Ďakujem za prípadné odpovede
s.u.
Okoloidúci
Okoloidúci

Re: svetlá + statív + farba pozadia

Odoslaťod Samo Streda, 08. Máj 2019, 16:27

No fotit mobilom si to fakt neviem predstavit. Nie zeby to mobil nevedel odfotit, ale ma dost velke obmedzenia.
1) nevies pracovat s hlbkou ostrosti - nevies produkt oddelit od pozadia (neviem ako na tom budes s ohniskovou vzdialenostou - rozne produkty mozu vyzadovat rozne ohnisko, mobil ma vacsinou tak digi zoom)
2) si obmedzeny osvetlenim, svietis len tymi trvalymi svetlami, nevies svietit bleskom (odpalovat externe svetla)
3) objekty sa paradne fotia na "manual" teda na manualne nastavenie expozicie, v atelieri sa nemenia parametre expozicii, takze automatikou si to akurat kazis a kazda fotka bude inac exponovana, to iste aj farba - je dobre vypnut automaticke vyvazenie bielej, lebo potom ti farba objektu vzdy zmeni farebne vyvazenie a kazda fotku bude vlastne "inej farby".

Farba pozadia zavisi od sortimentu a od designu stranky, zvycajne sa foti na biele alebo cierne, hlavne rovnake aby to na stranke neposobilo rusivo. Samozrejme ak to farba objektu vyzaduje, moze byt aj ine. Svetla minimalne dve aby si eliminovali tiene, zvycajne tri, niekedy aj viac. Vygoogli si, na nete je kopec "schem" pre nasvietenie.

Stativ hlavne aby ta neobmedzoval, teda aby si si ho vedel rychlo nastavit na potrebnu vysku a aby bol patricne "stabilny" - tazky (pozor aj na jeho minimalnu vysku).
Obrázok používateľa
Samo
Okoloidúci
Okoloidúci

Naspäť na Fotografická technika a vybavenie

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: CCBot a 0 hostí.